1

Konu: Talep Formu

Arkadaslar Merhaba,

Eger bu form bolumu benim sorum icin yanlis ise kusuruma bakmayin. hangi bolum altina yazacagima karar veremedim.

Sirkette halen kagit uzerinde yapilan bir Talep olayi var. Yani sirkette calisan birinin disaridan alinmasi gereken birseye ihtiyaci varsa Talep Formu adini verdigimiz formu doldurmak zorunda. Sonrasinda ise bir dizi onay imza firtinasi basliyor. Kisa bir ornek:

Diyelim ki servis bolumunden birinin laptop a ihtiyaci var.

Istegi yapacak kisi Talep Formunu doldurur.  (servis personeli)
Form ilgili kisinin mudurune onay icin verilir. (servis muduru)
Form, alinacak urunle ilgili depatman mudurune ulastirilir. (Laptop oldugu icin Bilgi Islem muduru)
Ilgili departman, urune ait fiyat teklifleri alarak gereken maliyet ve urun bilgilerini forma yazar
Form Finans Direktorune onaya gider. (onaylandi farzedelim)
SAP sistemine kayit icin muhasebeye gider.
Satin Alma departmanina gider ve satin alinir.

Is bitti. Laptop satin alindi. Talep formu kapatildi.

Simdi benim dertlerim ve size sormak istediklerime geleyim.

1) Single user program yazdim ama multiuser isine hic girmedim. Basima gelebilecekleri tam   
    kestiremiyorum

2) Bizim Talep Formuna benzer birseyi VFP formu uzerinde olusturmaya calistim ama sayfa yetmedi.
    Web sayfasinda oldugu gibi asagiya dogru kayabilen bir sayfa yapisina kesin ihtiyacim var. Bu
    mumkun mu onu cozemedim.

3) Eger boyle birseye baslarsam bu sitedeki deneyimli arkadaslardan gunde 5 ogun yardim alabilir
    miyim? Lakin en cok ihtiyacim olacak sey bu yardimdir.

4) VFP ile e-mail gonderen uygulama kodlarini gordum. Bu kisim sistemin can alici noktalarindan biri
    olacak. Form bir sonraki basamaktaki kisiye iletilirken e-mail ile haber verilecek. "xxxx numarali
    Talep Formu onayinizi bekliyor" seklinde bir mail gonderecek.
    Bu asamada (e-mail ile ilgili) bir problem yasar miyim?

5) SQL bilgim sifir duzeyinde. Yilda ortalama 3000-4000 form olusuyor. Sene sonunda da o yil ki
    formlar arsive kaldiriliyor. Yani sistemde surekli maximum 3000-4000 kayit olacak. Bu
    kadar kayit icin anlamadigim SQL isine girmek istemiyorum. Sizcede dogrusunu mu
    dusunuyorum?

6) Butun clientlarda Acrobat Reader yuklu. VFP icerisinden PDF dosyasi actirabilir miyiz? Yani bir PDF
    dosyamiz var. Yerini adini biliyoruz. Bunu VFP icersinden Acrobat Reader i kullanarak actirabilir
    miyiz?

7) Programi serverlardan birine install edip herkesin oradan kullanmasini istiyorum. Yani clientlara
    birsey yuklemek istemiyorum. Bunun mumkun oldugunu onceki version fox4um da okumustum.
    Dezavantaj olarak program performani gosteriliyordu. Benim icin avantaji ise onume gelen her
    bilgisayara bu programi yuklemeyecek olmam. Cunku formu kesin olarak kim kullanacak kim
    kullanmayacak belli degil. Bir diger deyisle kimin ne zaman ne talep edecegi belli degil. Sizin
    oneriniz ne olur?

Su anda aklima gelenler bunlar (cok bile yazmissin diyenleri duyar gibiyim) smile Artik cok olduysa affiniza siginiyorum. Kiymetli fikir ve cevaplarinizi bekliyorum.

Saygilar

Klasik ama cok dogru - Bilgi Paylastikca Cogalir ve Degerlenir !

2

Re: Talep Formu

ozgurtetik yazdı:

Arkadaslar Merhaba,

Eger bu form bolumu benim sorum icin yanlis ise kusuruma bakmayin. hangi bolum altina yazacagima karar veremedim.

Sirkette halen kagit uzerinde yapilan bir Talep olayi var. Yani sirkette calisan birinin disaridan alinmasi gereken birseye ihtiyaci varsa Talep Formu adini verdigimiz formu doldurmak zorunda. Sonrasinda ise bir dizi onay imza firtinasi basliyor. Kisa bir ornek:

Diyelim ki servis bolumunden birinin laptop a ihtiyaci var.

Istegi yapacak kisi Talep Formunu doldurur.  (servis personeli)
Form ilgili kisinin mudurune onay icin verilir. (servis muduru)
Form, alinacak urunle ilgili depatman mudurune ulastirilir. (Laptop oldugu icin Bilgi Islem muduru)
Ilgili departman, urune ait fiyat teklifleri alarak gereken maliyet ve urun bilgilerini forma yazar
Form Finans Direktorune onaya gider. (onaylandi farzedelim)
SAP sistemine kayit icin muhasebeye gider.
Satin Alma departmanina gider ve satin alinir.

Is bitti. Laptop satin alindi. Talep formu kapatildi.

Simdi benim dertlerim ve size sormak istediklerime geleyim.

1) Single user program yazdim ama multiuser isine hic girmedim. Basima gelebilecekleri tam   
    kestiremiyorum

> multiuser prg yapman icin bir kac komut ve form uzerinde ayarlama yapman yeterli gerisini VFP hallediyor

MULTI USER ICIN ILK 4 SART

1. SET EXCLUSIVE OFF.
2. SET MULTILOCKS ON
3. formdaki dataenvironmenttta tabloların buffering mode ayarı "5" olmalı
4. form  datasession ayarı Private olarak ayarlanacak

Yani private datasession + buffering + set exclusive off + set multilocks on en basit sekilde bir uygulamayi multiuser yapmanin yolu.




2) Bizim Talep Formuna benzer birseyi VFP formu uzerinde olusturmaya calistim ama sayfa yetmedi.
    Web sayfasinda oldugu gibi asagiya dogru kayabilen bir sayfa yapisina kesin ihtiyacim var. Bu
    mumkun mu onu cozemedim.

> formda pageframe kullanabilir bu sekilde yapılan islemleri sayfalara bolmus olursun, yada scrollbarlari acabilirsin . tavsiyem pageframe ama onunda kullanımında dikkat edilecek bazi seyler var.

3) Eger boyle birseye baslarsam bu sitedeki deneyimli arkadaslardan gunde 5 ogun yardim alabilir
    miyim? Lakin en cok ihtiyacim olacak sey bu yardimdir.

> buradaki herkes ellerinden geleni yapar ancak bircok arkadasimizin asli isleri oldugundan hemen yanıt verme sansi olmayabilir

4) VFP ile e-mail gonderen uygulama kodlarini gordum. Bu kisim sistemin can alici noktalarindan biri
    olacak. Form bir sonraki basamaktaki kisiye iletilirken e-mail ile haber verilecek. "xxxx numarali
    Talep Formu onayinizi bekliyor" seklinde bir mail gonderecek.
    Bu asamada (e-mail ile ilgili) bir problem yasar miyim?

> sanmiyorum

5) SQL bilgim sifir duzeyinde. Yilda ortalama 3000-4000 form olusuyor. Sene sonunda da o yil ki
    formlar arsive kaldiriliyor. Yani sistemde surekli maximum 3000-4000 kayit olacak. Bu
    kadar kayit icin anlamadigim SQL isine girmek istemiyorum. Sizcede dogrusunu mu
    dusunuyorum?

> 3000-4000 kayit VFP tablelari icin cok bir rakam degil , kastin SQL server ise . SQL sorgusunda
sıkıntı yaşamazsin

6) Butun clientlarda Acrobat Reader yuklu. VFP icerisinden PDF dosyasi actirabilir miyiz? Yani bir PDF
    dosyamiz var. Yerini adini biliyoruz. Bunu VFP icersinden Acrobat Reader i kullanarak actirabilir
    miyiz?

>shellexecute ile acabilirsin , ayrica PDF printer driver lari var yazici secer gibi bu PDF printer i secersen PDF dokumanı olusturabilirsin

7) Programi serverlardan birine install edip herkesin oradan kullanmasini istiyorum. Yani clientlara
    birsey yuklemek istemiyorum. Bunun mumkun oldugunu onceki version fox4um da okumustum.
    Dezavantaj olarak program performani gosteriliyordu. Benim icin avantaji ise onume gelen her
    bilgisayara bu programi yuklemeyecek olmam. Cunku formu kesin olarak kim kullanacak kim
    kullanmayacak belli degil. Bir diger deyisle kimin ne zaman ne talep edecegi belli degil. Sizin
    oneriniz ne olur?

> kişisel önerim programı her pc ye yuklemek bir pc yi server olarak kullanmak ve datayi ordan okutmak

Su anda aklima gelenler bunlar (cok bile yazmissin diyenleri duyar gibiyim) smile Artik cok olduysa affiniza siginiyorum. Kiymetli fikir ve cevaplarinizi bekliyorum.

Saygilar

http://www.soykansoft.com/images/twitter.jpghttp://www.soykansoft.com/images/wp.jpg

3

Re: Talep Formu

Ozgur,
Sorun cok uzun, tabii cevabi da:)
Soykan yazmis nasil olsa ben bir iki noktada fikir vereyim

2) Formda scrollbar veya pageframe ile VFP de olur da kisilerin pek hosuna gitmez. Bence bu tip formlar icin HTML bicilmis kaftan.

5) Yıllık 3000-4000 kayit VFP icin de kucuk bir rakam. Ancak yine de SQL serverin korkulacak yani yok. Tamamen bir kenera atma. Otomatik arsivleme gibi ozellikleri isine yarar (SQL2005 - partitioned table)

7) Yogun kullanimda olmayan birsey olacak anladigim kadariyla. O zaman performans gibi derdin yok. Herseyi server'a koyup oradan calistirsan olur.

8) (Bu benden). Tum bu olayi ASP.Net ile yapmakta dusunulebilir. Office infopath'i de incelemeden gecme. Hatta word + intranet'i (sirket ici dokuman akisi kontrollerinde kullanilan seyler ve onlarda routing slip filan gibi seylerde var).

4

Re: Talep Formu

Merhaba,

Oncelikle usenmeden cevapladiginiz icin tesekkur ederim. Cetin beyin de dedigi gibi ASP.NET sanki bu is icin ne uygun yontemmis gibi duruyor ama ben o isten hemen hemen (kucuk 1-2 sey haric) hic anlamiyorum. Anlamadigim bir konu ile sirkette aktif kullanilacak bir uygulama gelistirmeyi pek gozume kestiremedim.

Bir yerde okumustum. VFP ile yapilan programi ASP.NET e ceviren bir program var.

http://www.west-wind.com/files/wconnect.exe

web connection diye birsey. Hani ne kadari dogru neler yapilabiliyor bi kurcalamak lazim.

Aslinda bu islere basvurmamin nedeni ASP.NET e asina olmamam ve ASP.NET icin kullanilabilir bir form editoru varmi yok mu nedir ne degildir bilmiyor olmam. Belkide bu sorularim son derece basit seylerdir. Yani "aaaa onu da mi bilmiyorsun" tarzindadir ama bilmiyom iste bilmiyom smile

ASP.NET icin detayli kaynak bulabilecegim guzel site varmi ?

Klasik ama cok dogru - Bilgi Paylastikca Cogalir ve Degerlenir !

5

Re: Talep Formu

Keske "aaa onu da mi bilmiyorsun" dedirtectek kadar basit olsalar:) Cemal, Hakan filan okursa bu mesaji benim onlara bir zamanlar (ki o zaman programci bile geciniyordum) ne sordugumu soylesinler sana ( ya da ben soyleyeim - ASP ne Allah askina demistim, acilimini biliyordum ama o kadar ).

Ben ilk olarak soyledigin WC'yi kullandim (west-wind). Aslina bakarsan hicbirsey anlamadan kullandim ve calisan birseyim bile var hala onunla yapilmis. Ancak sonradan onda yaptiklarimin ne karin agrisi oldugunu anladim (tabii o zaman anlamadigim icin fakir adam hesabi kendi yontemimi gelistirdim ve dogrudan "browser'a 'response' - cevap olarak hazir yazilmis HTML kodlari gonderdim. Megerse benim VFP kodlariyla arka planda yazdigim o kodlari yazmak zaten o araclarin isiymis.

Neyse lafi uzatmayaim, eger ASP.Net ile ilgilenirsen ASP'den cok daha kolay (sadece isim benzerligi sayilir) ve ucret odemeden kullanacagin tonlarca kaynak + programin kendisi var.

http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/default.aspx

Yukaridaki adreste ASP.net icin Visual Web Developer, SQL server 2005, C# vs express versiyonlar var. Tamami ucretsiz.
Ogrenme kaynaklari da tonlarca. En carpicilari:
www.asp.net
Orada tutorial diye bir bolum olacak.

www.learnvisualstudio.net
.Net icin video serisi. Ucretsiz olan bir suru videosu var + 6 aylik,yillik, omurboyu odeme ile tum seriye ulasma imkani. Mukemmel bir seri bence. Sadece ucretsiz kismi bile sifir duzeydeki kullaniciya programlama ogretebilir. Icinde ASP.Net,SQLserver,VB,VC# videolari var.

ASP.Net 2.0 neredeyse sifir kod yazmiyla web sayfasi yaptiriyor (database destegi dahil). Ama tabii ki  bu fazla da gercekci degil, bizim form wizardlarin yaptirdigi kadar diyelim, sonunda kodda yazman lazim. Bos zamaninda bak bence. VFP datasini kullanmakta kolay, oralarda her ne kadar SQlserver ve MSAccess ornekleri gorsen de.

6

Re: Talep Formu

Degerli fikirleriniz ve vaktiniz icin tesekkur ederim. Su MS in ucretsiz dizayn programini indirdim. Dediginiz gibi Videolar falan eoey carpici. 1-2 ufak tefek islerde yaptim smile

Hadi hayirlisi bakalim sonumuz ne olacak smile

Klasik ama cok dogru - Bilgi Paylastikca Cogalir ve Degerlenir !

7

Re: Talep Formu

Anladığım kadarıyla çalıştığın firma büyük ölçekli bir firma gibi. Eğer 8-10bin dolarlık yatırım yapabilecek boyutta bir firma ise sadece istemiş olduğun talep formu dışındaki tüm döküman yönetimini de aynı aproval mantığı ve revizyon takibi açısından en iyi uygulama bence SharePoint Portal Server gibi duruyor. Gerçi 2003 te bazı ufak tefek problemler var ama sanırım kasımda 2007 versionu satışa çıkıyor. C++ veya C# ile her türlü kodlamayı onun üstünde yapabilmen de mümkün. Ancak tek sorun yatırım maliyeti. Kesinlikte toplam maliyetin 8-10bin dolardan aşağı olacağını sanmıyorum. En azından böyle bir çözümde aklınızda olsun.

İyi çalışmalar.

Tekin Başöz
Yapay Zeka Ltd.