1

Konu: textbox ta format sorunu

Option,Regional da Decimal seperator "," 1000seperator "." olmasına rağmen değer girişinde
decimal "." binlik ayracı" ," olarak gelmesinin sebebi nedir?

2

Re: textbox ta format sorunu

Denetim Masası\Bölge ve dil seçenekleri\ Özelleştir i seçip "." ve "," yi istediğin gibi ayarla

Foxproda da , program girişinde :

Visual Fox Pro
1

SET SYS FORMAT ON

yaparsan çözüm olması lazım.

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

3

ugurlu2001 arkadaşım ilgine teşekkürler!
Ama olmadı. Denetim masasından ayarlara bakdım problem yok
Option,Regional da use system settings =set sys Format on olmuyormu zaten
Dataya baktığımda istediğim gibi gösteriyor ama textboxda decimal ayracı"." binlik"," olarak geliyor.
Hatta datayı Browse edip yeni kayıt girdiğimde orda kabul ediyor. Anlamadım nerde hata yapıyorum.

4

set point
set separator

ama nacizane fikrim onlarin yan etkileriyle ugrasmaktansa decimal icin . binlik icin virgul kullanmak (zaten ben binlik icin nokta kullanmaya her zaman sinir olmusumdur:)

Yen yaz 1907'ye yolla FB gelsin evinde yensin.
(sonra salaklar ciksin alin terine şike desin)

5

Çetin Hocam uyarı için teşekkürler!
Bende sinir oluyorum bu işe ama neyse.
Ben sadece veri girilirken numeric keypad kısmında ki virgülü kullanamamak problemini de çözmek istemiştim. Adam ikidebir klavyenin solundaki noktaya basmak zorunda kalacaktı.

İlginize teşekkürler.

6

Tamer;

Bölge ve Dil seçeneklerindeki ayarlarda 1000 seperatörü için . (Ç 'nin yanındaki); decimal seperator ü içinde (, NumPad deki) seçip o şekilde kaydet;

Visual Fox Pro
1

SET SYS FORMAT ON

komutu bende bu şekilde çalışıyor. Yıllardır böyle kullanırım.

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer

7

Uğur arkadaşım teşekkürler!
Dediğin gibi yaptım çalıştı.
Ama Çetin Hocamın dediği yan etkilerde ne ola kafam ona takıldı.

Tekrar teşekkürler.İyi çalışmalar.

8

Çetin Üstad bir şey diyorsa %101 önemse smile

Çetin Üstad ın dediği, SET DECIMAL ve SEPERATOR ayarları ile oynama ...

Eğer uygulamanı birden fazla ülkede kullanıcak kimse yoksa yada, programının ingilizce bir versiyonu yoksa; yaptığın ayarlarla başın ağrımaz.
Eğer varsada; herkes kendi bölge seçeneklerini kullanır ve yine SET SYSFORMAT ON . Yani kullanıcıyı biraz özgür bırak.

Son düzenleyen, ugurlu2001 (09.07.2009 17:05:02)

Uğur

9

Textbox  formatına  "!" girdim ve girişlerin büyük harf ile yapılmasını istiyorum.
Ancak büyük " I " harfi giremiyorum. Ne yapmalıyım.

Şimdiden teşekkürler

Not:Config.fpw codepage=1254 ve set collate denedim olmadı

10

Hasan; bu Türkçe / İngilizce uyumsuzluğu ile ilgili bilinen bir sorun. Hazır bir çözümü yok. Benim bildiğim 2 alternatifi var.

1) Programının ilk açılışında CAPSLOCK tuşunu otomatik olarak .T. yaparsın.

Visual Fox Pro
1

=Capslock(.T.)

2) Textbox 'ın Keypress eventında 'ı' - 'i' yada  'I' -'İ' başılığ basılmadığını kontrol edersin. Hard kod yazarak TEXT i düzenlersin.

Not: Textbox 'ın "FontCharSet" property si "1-Türkçe" mi?

Son düzenleyen, ugurlu2001 (10.06.2010 08:24:33)

Uğur

11

Büyük harfe dönüştürmede ı ve İ  billinen bir hata. Bunu ben şu şekilde çözdüm (sadece bir yol tabiki). Procedure oluşturdum. Bunu sakladım ve her program paketinde sürekli kullandığım bir parçam oldu. Bunuda iki şekilde kullanabilirsin.
1) TEXT veya veri girilen yerin Valid kısmında procedure kullanmak
yada
2) en mantıklısı ne olursa olsun kayıt esnasında procedure'yi kullanarak büyük harfe dönüştürüp kaydetmek.

Visual Fox Pro
1

2
3
4
PROCEDURE buyukharfedonustur

PARAMETER gelen_veri
      RETURN UPPER(STRTRAN(STRTRAN(gelen_veri,"i","İ"),"ı","I"))
ENDPROC

Son düzenleyen, sasmazali (10.06.2010 09:08:20)

12

Avrupa Standardı, ondalık ayıracı olarak virgül, binlik ayıracı olarakta nokta olarak belirlenmiş. Türkiye olarak bizde bu standardı kabul etmişiz. Amerikan standardı ise tam tersi. Bugün günlük hayatta çok büyük oranda Türk standardını değilde Amerikan standardını kullanmaktayız. Tersini yapınca kullanıcının kafası karışıyor. Buyüzden Çetin hocanın dediği gibi kullanmak lazım.

13

birol yazdı:

Avrupa Standardı, ondalık ayıracı olarak virgül, binlik ayıracı olarakta nokta olarak belirlenmiş. Türkiye olarak bizde bu standardı kabul etmişiz. Amerikan standardı ise tam tersi. Bugün günlük hayatta çok büyük oranda Türk standardını değilde Amerikan standardını kullanmaktayız. Tersini yapınca kullanıcının kafası karışıyor. Buyüzden Çetin hocanın dediği gibi kullanmak lazım.

bizim birkaçbin müşterimiz var ve hepsi de Türkiye standardını kullanıyor. Kullanıcıların kafası karışmaz. İlk bir-iki denemede biraz alışma süreci gerekir. Çünkü malesef birçok eski programımızda bu standarda uyulmamış. Ama artık senin gibi yapanların kullanıcıları için sıkıntı olacak. Çünkü artık logo vs.. gibi büyük yazılım firmaları olması gereken standarda uyuyor. Ayrıca senin dediğin gibi fiyat etiketi yazmak suç. Belki çok fazla yerde dikkat edilmiyor ama bu böyle. Marketlerin başı ağrıyabilir bu yüzden.

set decimal ve set point konusunda da Çetin'e çok fazla katılmıyorum. Bir iki ufak bug var sadece. Hesaplamalarda bazı yerlerde senin verdiğine bakıyor. Bazı yerlerde de Amerikan standardına. Ama bir iki denemeyle bunlar farkediliyor ve programını ona göre yazıyorsun. Kullanıcı tarafında gözüken bir problem yok.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

14

İlkokul 1. sınıf matematik kitabında ondalık ayraçı olarak nokta gösterilmiş smile Şu karışıklıklar ortadan kalksada bizde ne yapacağımızı bilsek.

15

birol yazdı:

İlkokul 1. sınıf matematik kitabında ondalık ayraçı olarak nokta gösterilmiş smile Şu karışıklıklar ortadan kalksada bizde ne yapacağımızı bilsek.

o kitabı yakmak lazım.

YTL uygulaması ile ilgili Maliye Bakanlığından yayınlanan tebliğ:

Resmi Gazete Tarihi ve No: 30 Eylül 2004 Perşembe / 25599

Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 21) Yeni Türk Lirası İşlemleri

...

9- Diğer taraftan, düzenlenen belge ve raporlarda değerlerin rakamla yazılmasında, binlik ayraç için nokta (.), kuruş gösterimi için ise ondalık ayraç olarak virgül (,) kullanılacaktır.

Örnek: 2.543.128,76 YTL

yalnız bizimkisi avrupa gibi, diğeri amerika gibi deyişin de hatalı sanırım. bildiğim kadarıyla avrupa'da da amerikadaki gibi nokta virgül olayı. bir tek biz böyleyiz galiba.

Son düzenleyen, metin (10.06.2010 11:12:48)

www.metinemre.com

16

Teşekkürler
Uğurlunun belirttiği  gibi programın açılışında değilde textbox'ın when ve valid lerine Capslock(.T.) / .F.
kullanarak hallettim. Daha kolay ve kullanışlı geldi.

17

avrupa formatı : 123.456,78 dir - amerikanın tersi

ne zaman ki kalkulator (hesap makineleri) çıktı - tabi ki ilk önce amerika'dan - oradaki kullanıma göre klavyeye konan . (nokta) ayracı sistemi karıştırmaya başladı ve zaman içinde herşey hesap makinesi ile hesaplanmaya başladı.
terminoloji de four (4) point five (5) diye alışkanlık haline geldi.

ben avrupa'nınkini doğru buluyorum, "," ayraç kavram olarak birim para ile ondalık parayı ayırması bana daha çok şey ifade ediyor. "." full stop / point birşeyin sonu kavramını çağrıştırıyor - halbuki daha kuruş var.

Bu kargaşayı kaldırmak için ben 123 456,78 şeklinde kullanıyorum.
Güzel de buluyorum, rakamlar altalta biraz daha ferah duruyorlar ....

VFP9 SP2

18

Ali abi PES!

Bu kadar detayı gerçekten irdeliyormusun?

Eleştirmiyorum sadece hayretler içerisindeyim. smile

Uğur

19

konuka yazdı:

...ben avrupa'nınkini doğru buluyorum, "," ...

merak ettim google'dan buldum. http://en.wikipedia.org/wiki/Decimal_separator

bunlar avrupa'daki kullanım şekilleriymiş. avrupa kuruşta çoğunlukla bizim gibi ama ayraçta farklı.

1 234 567,89
1.234.567'89
1.234.567,89
1˙234˙567,89
1'234'567.89;
1 234 567.89
(1 234 567.89)

bence doğrusu yanlışı yok. herkesin alıştığı bir kullanım şekli var işte... çok ta mühim değil...

www.metinemre.com

20

metin yazdı:
konuka yazdı:

...ben avrupa'nınkini doğru buluyorum, "," ...

merak ettim google'dan buldum. http://en.wikipedia.org/wiki/Decimal_separator

bunlar avrupa'daki kullanım şekilleriymiş. avrupa kuruşta çoğunlukla bizim gibi ama ayraçta farklı.
(1 234 567.89)

bence doğrusu yanlışı yok. herkesin alıştığı bir kullanım şekli var işte... çok ta mühim değil...

parantez içinde - rakam demek, gene amerikan alışkanlığı - belki bu güzel - atlanabilinir diye...

Bir de 1˙234˙567,89 - 1'234'567.89 şeklinde olanlar el yazısı için - boşluğa işaret eder, esasen boşluk !
-
bir de elyazısında amerikan (ingiliz) etkisindeki yerlerde  1 düz dik çizgi, 7 ortası çiziksiz.
ben bir süre birinin etkisinde bir süre bizim 1 ve ortalı çizikli 7 kullanıyorum, kendimi beğenmiyorum.
----

Sevgili Uğur,
bence çok önemli, çünkü operatörlerin algılama  süresini (rakamı resimsel tanıma) ne kadar kısaltırsak o kadar başarılıyız, bunun da çözümü ortak notasyon. Ülkemiz için bir standart yakalarsak bu hem benliğimizle ilgili hem de işlerimizin iyi yürümesi ile ilgili olur....

VFP9 SP2

21

konuka yazdı:

[...
parantez içinde - rakam demek, gene amerikan alışkanlığı - belki bu güzel - atlanabilinir diye...
...Ülkemiz için bir standart yakalarsak bu hem benliğimizle ilgili hem de işlerimizin iyi yürümesi ile ilgili olur....

yok o hırvat usulüymüş (vikipedia'nın yalancısıyım, orda öyle diyo). standardımız var zaten bindelik ayraç için "." ve ondalık için "," . fiyat etiketlerine de öyle yazmayanlara ceza yazma yetkisi var belediyelerin.

www.metinemre.com

22

metin yazdı:
konuka yazdı:

[...
...Ülkemiz için bir standart yakalarsak bu hem benliğimizle ilgili hem de işlerimizin iyi yürümesi ile ilgili olur....

yok o hırvat usulüymüş (vikipedia'nın yalancısıyım, orda öyle diyo). standardımız var zaten bindelik ayraç için "." ve ondalık için "," . fiyat etiketlerine de öyle yazmayanlara ceza yazma yetkisi var belediyelerin.

benim söylemek istediğim rakam parantez içinde ise - (eksi) olduğudur.
ingilizler ve amerikalılarda bilanço gelirgider tablosu bağlanırken zarar hep parantez içine alınır,  veya düşülen amortisman

metinde hırvatlara ait ondalık ayrımının . ve binliklerin boşluk olarak kullanıldığı belirtilmiş
(hırvatlara kravattan başka bir özellik de yüklemiş olduk)

bu arada vikipedia için çok teşekkür ederim - çok faydalandım. özellikle Kg. diye kullanıyor idim, kg imiş

VFP9 SP2

23

Şu anda ülkemizdeki durum şu: eğer TL fiyat yazılacaksa ondalık ayıracı olarak virgül, başka herhangi bişey yazılacaksa nokta kullanılıyor. dolar fiyatı yazarken nokta TL. yazarken virgül.

http://www.tcmb.gov.tr/
soldaki kurlar ve repo oranları için nokta kullanılmış. Aşağıdaki grafiğin altındaki rakamlarda ise virgül kullanılmış.

birkaç adres daha:
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html
http://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/lst4.asp
http://www.meteor.gov.tr/veridegerlendi … istik.aspx

böyle saçmalık olmaz. devlet bir standardı uygulatacaksa uygulatsın, yoksa vatandaş başının çaresine bakar. nokta olmuş virgül olmuş benim umrumda değil. benim derdim kullanıcının hata yapmaması. Bir muhasebeci yada sürekli parayla rakamlarla uğraşan biri hata yapmayabilir ama sıradan kullanıcının kafası karışıyor.

24

birol yazdı:

böyle saçmalık olmaz. devlet bir standardı uygulatacaksa uygulatsın

sad
nerde standart varki bu konuda ariyoruz...

http://www.soykansoft.com/images/twitter.jpghttp://www.soykansoft.com/images/wp.jpghttp://www.soykansoft.com/images/blogger.jpg